Om de levensduur van je Crosstrainer te verlengen zodat je zo lang mogelijk van je Crosstrainer gebruik kan maken, hebben we de beste tips en adviezen op een rijtje gezet!
Levensduur verlengen Crosstrainer
Montage van het toestel
Zorg er ten alle tijden voor dat je de handleiding goed volgt bij de montage van je nieuwe crosstrainer. Dit is van groot belang om problemen in de toekomst te voorkomen, het is een complex apparaat dat goed gemonteerd dient te worden. Twijfels tijdens de montage? Neem contact op met het telefoonnummer in de handleiding voor ondersteuning.
Locatie van de Crosstrainer
Kies voordat je begint met de montage een geschikte plek voor de crosstrainer. Gebruik het toestel alleen in omgeving met een omgevingstemperatuur tussen de 10 °C en 35 °C. Ook bij het opbergen is de aangeraden temperaturen tussen de 5 °C en 45 °C. De crosstrainer moet daarbij niet op een vochtige plek komen te staan, dit beïnvloedt sterk de levensduur. Een garage of een schuur wordt dus sterk afgeraden, tenzij deze geïsoleerd is. Houdt er ook rekening mee dat een stroompunt moet zijn voor de adapter van de crosstrainer. Het wordt afgeraden deze adapter via een verlengsnoer aan te sluiten.
Daarnaast is aan te raden de crosstrainer te plaatsen op een vloer die waterpas is. Controleer dit waar mogelijk en houdt er anders rekening mee bij het stellen van de pootjes.
Levensduur verlegen
Alle bewegende delen dienen eens in de 6 maanden gesmeerd te worden voor een optimale levensduur. Het gebruik van WD-40 wordt ten strengste afgeraden. Zweet kan voor roestvorming zorgen, zorg er daarom voor dat je het toestel na ieder gebruik schoonmaakt met een licht vochtige doek, vermijd agressief schoonmaakmiddel. Bekijk hier alle onderhoudsproducten voor fitnessapparatuur.
Voordelen van een vloermat
Een vloermat plaatst je onder het fitnessapparaat om de vloer te beschermen tegen krassen en drukpunten. Een stevige NBR beschermmat is bijna onverslijtbaar en erg geschikt om zware fitnessapparatuur te dragen. Daarnaast helpt een vloermat om glijdende bewegingen tijdens het trainen te voorkomen.
Een onderlegmat vangt tijdens het sporten transpiratie op die anders op de vloer zou landen. Het NBR materiaal neemt geen vocht op en is na het sporten gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek of een dweil. Je kunt hierbij zonder problemen allesreiniger of andere schoonmaakmiddelen gebruiken.
Door de dempende werking trilt de vloer minder, waardoor eventueel overlast voor onderburen en huisgenoten met een goed gehoor voorkomen wordt. Kijk hierbij goed naar de grootte van je crosstrainer zodat je straks niet een te kleine beschermmat hebt besteld.
Trainen met een hartslagband
Mocht je crosstrainer een draadloze hartslagband ondersteunen, dan kun je hiermee de trainingen een extra input geven. Op het moment dat je een hartslagmeter op je borst draagt, zendt hij constant een draadloos signaal naar je fitnessapparaat. Hiermee kun je zien welk effect de oefening op je lichaam heeft. Volg de hartslag gestuurde trainingen van de crosstrainer en haal het maximale rendement uit je oefening. Ook is het gebruik van een hartslagband veel nauwkeuriger dan de vaak aanwezige handsensoren.
*let op: niet elke crosstrainer ondersteund het gebruik van een draadloze hartslagband. Kijk daarnaast goed wat voor signaal je crosstrainer kan ontvangen. Dit kan Bluetooth of 5kHz zijn.
Probleemoplossingen voor de Crosstrainer
Natuurlijk geloven wij in het fitnessapparatuur die wij verkopen op onze websites en in onze winkels. Echter blijft het technisch apparatuur waar altijd een storing of defect kan optreden. Dit is natuurlijk heel vervelend en om te zorgen dat jij snel weer verder kunt trainen, beschikken wij over een eigen service afdeling. Maar sommige technische problemen zijn zelf eenvoudig op te lossen, lees daarom snel verder!
Weerstand werkt niet naar behoren (handmatig remsysteem)
Wanneer je bij het toestel geen verschil voelt bij de verschillende weerstandsniveaus dan is de kans groot dat de bevestiging van het weerstandsmechanisme niet goed zit. Zie onderstaande afbeelding, zorg dat dit mechanisme goed verbonden is. (deze kabel bevindt zich vaak in de staander)
Toestel geeft geen waardes weer (Snelheid, afstand etc)
Waarschijnlijk zijn de connectoren van de console naar het hoofdframe niet goed verbonden. Controleer de interne pinnetjes van de connectoren, dit kun je het beste eerst bij de console doen. Wanneer deze goed zitten controleer je de connectoren onderaan de stuurstang. Zie onderstaande afbeelding ter info: (Links is fout, rechts is goed)
Er wordt geen hartslag weergegeven als ik mijn handen op de sensoren houdt
Controleer of de 2 kabels van de hartslagsensoren beschadigd zijn geraakt en controleer of ze juist verbonden zijn met de console. Let op dat veel eelt op de handen de hartslagmeting kan beïnvloeden. Test de sensoren altijd bij meerdere personen.
Toestel maakt een krakend geluid
Controleer of het toestel waterpas staat, dit is van groot belang in verband met alle bewegende onderdelen. Daarnaast is het van belang dat alle bouten en moeren goed zijn aangedraaid.
Toestel piept tijdens gebruik
Naarmate de tijd vordert kunnen er piepende geluiden ontstaan, dit gebeurt wanneer de te smeren onderdelen droog komen te staan. Het is aan te raden om de bewegende delen onder aan de handlebars en de kruisen geregeld te smeren met siliconenspray. Daarnaast is het van belang dat alle bouten en moeren goed zijn aangedraaid.
Toestel maakt een tikkend geluid
Het kan zo zijn dat het vliegwiel (in de behuizing) tegen een kabeltje aan komt bij elke trapbeweging. Dit is wellicht storend maar zal geen permanente schade aan de crosstrainer brengen. Om dit op te lossen open je de behuizing en verleg je het kabeltje, of je kunt het vastmaken met bijvoorbeeld een tie-wrap. Daarnaast is het van belang dat alle bouten en moeren goed zijn aangedraaid.
Toestel beweegt veel heen en weer tijdens gebruik
Controleer of de stabilisator bouten stevig genoeg aangedraaid zijn. Naarmate de tijd vordert kunnen deze los gaan zitten.
Missende onderdelen
Indien je denkt dat er bepaalde onderdelen missen in het pakket, controleer dan zorgvuldig het piepschuim en het toestel zelf. Sommige onderdelen (bouten, schroeven, etc.) zitten al bevestigd aan/in het toestel. Raadpleeg ook de handleiding of alle stappen van montage goed zijn gevolgd. Mis je echt onderdelen? Ga dan naar reparatiefit.nl en vul het formulier in van het merk waarvan je crosstrainer is.