Iedereen weet dat gezond eten enorm belangrijk is. Toch wordt er in bedrijfskantines nog altijd voornamelijk ongezond voedsel verkocht. Dat is jammer, want gezonde voeding is belangrijk voor een normaal energiepeil en een goede concentratie. Daarom wil je natuurlijk graag dat werknemers meer gezond eten gaan bestellen in de bedrijfskantine, maar hoe zorg je daarvoor? In dit artikel geven wij een aantal tips voor een gezondere bedrijfskantine.
Verlaag de prijs van gezond voedsel
Deze tip ligt natuurlijk een beetje voor de hand, maar is wel één van de meest succesvolle manieren om meer gezond eten te verkopen. Door de prijs van gezonde producten te verlagen, worden deze veel aantrekkelijker. Bij gezonde producten kun je bijvoorbeeld denken aan fruit, gezonde broodjes, sapjes en salades.
Naast het verlagen van de prijs van gezond eten, kun je daarbij ook nog de prijs van ongezondere producten omhoog halen. Hierdoor worden werknemers nog meer gedemotiveerd om ongezond voedsel te kopen en lijken de gezondere producten een nog betere optie.
Zorg voor lekkere opties
Gezond eten staat bij veel mensen bekend als minder lekker dan ongezond eten. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn! Er zijn genoeg gezonde producten die daarnaast ook gewoon enorm lekker zijn. Het is dan ook belangrijk om te zorgen dat er in de bedrijfskantine genoeg gezonde opties zijn die ook lekker smaken. Dus geen kale salades met alleen maar sla, smoothies die alleen bestaan uit groenten of saaie fruitstukken. Biedt daarentegen lekkere gezonde broodjes aan met verse ingrediënten, lekkere fruitsalades, smoothies met verschillende soorten fruit en groenten of salades met een gezonde dressing en verschillende soorten groenten en graansoorten.
Zorg voor gezondere alternatieven
Er zijn veel producten die standaard in een bedrijfskantine verkocht worden waarvan er ook een gezondere variant bestaat. Door de huidige variant te vervangen door de gezondere variant, kun je op een erg simpele manier een groot verschil maken. Verkoop bijvoorbeeld 20+/30+ kaas in plaats van oudere soorten, magere zuivelproducten in plaats van volle zuivelproducten en magere vleeswaren in plaats van vettere soorten die ook meer zout bevatten. De meeste mensen zullen niet eens een verschil merken, terwijl het wel een groot effect heeft op de gezondheid.
Verkoop minder gefrituurd voedsel
Veel bedrijfskantines staan bekend om hun frituursnacks. Dit is uiteraard alles behalve gezond, dus is het slim om hier in ieder geval in te minderen. Het is een optie om compleet te stoppen met de frituur, maar je kunt er ook voor kiezen om een middenweg te nemen. Stel bijvoorbeeld één frituurvrije dag in, waarop er extra wordt gefocust op gezonde voeding. Of kies er juist voor om één dag in de week wel gefrituurd voedsel te verkopen en de rest van de week niet. Zorg er in ieder geval voor dat de verkoop van frituursnacks verminderd wordt.
Zorg voor een aantrekkelijkere aankleding
Hoewel het bij eten uiteindelijk om de smaak gaat, wil het oog ook wat. Heeft de bedrijfskantine een menukaart? Zorg dan voor een aantrekkelijke omschrijving van de producten en wees duidelijk over de ingrediënten. Dus niet “broodje ham”, maar bijvoorbeeld “een volkoren Italiaanse bol met ham, rucola, pijnboombitten en honingmosterd dressing”. Ook het design van deze menukaart is belangrijk. Zorg ervoor dat deze uitstraalt dat het eten vers en gezond is, dan krijgen mensen veel sneller de neiging om iets gezonds te bestellen. Als de bedrijfskantine een zelfbedieningsservice heeft, zijn de bordjes bij het eten belangrijk. Zorg hierbij ook weer voor een design dat uitstraalt dat het eten vers en gezond is.
Meer bewegen met een bedrijfsfitness
Oke, dit is geen tip voor de bedrijfskantine, maar.. naast gezonder eten is meer bewegen ook van groot belang wanneer het aankomt op gezondere werknemers. Een bedrijfsfitness kan hierbij helpen! Er wordt binnen het bedrijf een fitnessruimte gemaakt waar werknemers kunnen sporten wanneer het hen uitkomt. Alle voordelen van een bedrijfsfitness lees je hier.