Als je mentaal fit bent, zit je lekker in je vel, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter overwinnen.
Dat wil je toch? Maar hoe zit dat nou eigenlijk?
Factoren die invloed hebben op je mentale gezondheid
Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op mentale gezondheid, zoals genetische aanleg, levenservaringen, sociale omgeving en hormonen.
De gezondheid van ons lichaam hangt ook af van hoe we onze mentale gezondheid voorbereiden op uitdagingen. Iemand die dagelijks traint, heeft minder kans op ernstige depressies, rekening houdend met het feit dat het lichaam chemisch reageert op lichaamsbeweging met endorfine, wat de stemming enorm kan verbeteren. Regelmatig sporten heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid van mensen in alle levensfasen. Enkele voordelen zijn:
- Het versterken en behouden van de mentale weerbaarheid;
- Het verminderen van het sociale isolement dat bepaalde levensstijlen met zich meebrengen;
- Het vergroten van het gevoel van eigenwaarde;
- Het verbeteren van het beeld dat we van onszelf hebben en vooral bij ouderen helpt het om cognitieve achteruitgang te voorkomen.
Doordat wij meer bewegen, zal er een toename ontstaan van meer eigenwaarde en zelfvertrouwen, dit resulteert tot meer beweging en versterkt vervolgens het gevoel van eigenwaarde en bewegen. Het is een vicieuze cirkel. Om de voordelen van lichaamsbeweging te benutten, kun je zelf beginnen met lichte activiteiten zoals wandelen in combinatie van een gezond en gevarieerd dieet. Daarnaast is yoga een belangrijke pijler die kan bijdragen aan een mentale gezondheid.
Yoga en mentale gezondheid
Voor veel mensen werkt yoga tegen stress en kan het zorgen voor rust en een betere concentratie. Dit zijn natuurlijk al mooie voordelen, wat nog een mooie bijkomstigheid is, is dat je flexibeler en een stuk sterker wordt. Klinkt als een win-win situatie.
Voorgestelde producten