Geplaatst op 27-7-2023 door Fitwinkel
Trampolines zijn een geweldige manier om plezier te hebben en te genieten van het buitenleven. Het opzetten van een trampoline kan echter lastig zijn en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het veilig gebeurt. In dit artikel geven we je stap voor stap instructies over hoe je je trampoline veilig kunt opzetten en gebruiken.
1. Ken de locatie van je trampoline: Voordat je begint met het opzetten van je trampoline, moet je de locatie kennen waar de trampoline zal staan. Kies een vlakke ondergrond op gras of aarde zonder stenen of takken. Zorg ervoor dat de plaats waar je de trampoline wilt neerzetten minimaal 1,5 meter vrij is van andere objecten zoals gebouwen, hekken of bomen.
2. Monteer de trampoline in een vlakke ruimte: Zorg ervoor dat de ruimte waar je de trampoline gaat opzetten vlak is. Dit zorgt ervoor dat de trampoline stevig op de grond staat en niet kantelt. Dit is een cruciaal onderdeel van het veilig opzetten van een trampoline.
3. Zorg voor een goede valmat: Plaats altijd een valmat onder de trampoline. De valmat voorkomt dat kinderen en volwassenen eraf vallen en gewond raken. Een valmat is verkrijgbaar in de meeste sportwinkels en kan eenvoudig onder de trampoline worden gelegd.
4. Gebruik het juiste formaat trampoline: Controleer of je de juiste trampoline voor de beschikbare ruimte hebt gekocht. Een te grote trampoline kan op een onstabiele ondergrond leiden tot problemen, terwijl een te kleine trampoline onvoldoende ruimte biedt voor veilig gebruik.
5. Monteer de trampoline volgens de instructies van de fabrikant: Zorg ervoor dat je de trampoline volgens de instructies van de fabrikant opzet. Volg de instructies op de voet en zorg ervoor dat de toestellen stevig vast zitten.
6. Controleer regelmatig de stabiliteit van de trampoline: Ook nadat de trampoline is opgezet, moet deze regelmatig worden gecontroleerd op stabiliteit. Controleer of de trampoline vlak staat en of alle onderdelen stevig vastzitten.
7. Houd kinderen en huisdieren weg van de trampoline als deze niet in gebruik is: Als de trampoline niet in gebruik is, zorg er dan voor dat kinderen en huisdieren er niet dichtbij komen. Dit voorkomt ongelukken en voorkomt dat de trampoline beschadigd kan worden.
8. Trampoline accessoires: Er zijn tal van accessoires die je kunt kopen voor gebruik op de trampoline. Denk hierbij aan een veiligheidsnet of een hoes die de trampoline beschermt tegen weersomstandigheden. Deze accessoires zorgen voor extra veiligheid en bescherming van de trampoline.
9. Hoe veilig te springen op een trampoline: Spring altijd in het midden van de trampoline en zorg ervoor dat je niet overdreven hoog springt. Laat geen kinderen en huisdieren op de trampoline zonder toezicht.
10. Wat te doen bij regen, wind of sneeuw: Maak de trampoline altijd droog wanneer het regent, sneeuwt of stormt. Door het weer kan de trampoline beschadigen.
11. Onderhoud en reiniging van de trampoline: Maak de trampoline regelmatig schoon en zorg ervoor dat deze goed wordt onderhouden. Hierdoor gaat de trampoline langer mee en blijft deze veilig om te gebruiken.
12. Wanneer moet ik de trampoline vervangen? Als de trampoline beschadigd is, is het tijd om hem te vervangen. Beschadigingen zorgen voor een verminderde veiligheid van de trampoline, en dit wil je voorkomen.
13. Veiligheidschecks: Maak regelmatig veiligheidscontroles om er zeker van te zijn dat de trampoline nog steeds veilig is om te gebruiken. Controleer regelmatig de stabiliteit van de trampoline en zorg ervoor dat alle onderdelen stevig vastzitten.
14. Veiligheidsregels: Stel veiligheidsregels op voor de trampoline en zorg dat deze altijd worden nageleefd. Enkele belangrijke regels zijn onder andere dat kinderen niet zonder toezicht op de trampoline mogen spelen, geen trampoline-jumps in het donker en niet meer dan één persoon tegelijk op de trampoline.
Veelgestelde vragen en antwoorden
- Hoeveel ruimte heb ik nodig om een trampoline op te zetten?
Om veiligheidsredenen moet er minimaal 1,5 meter vrije ruimte rondom de trampoline zijn.
- Hoe bepaal ik welk formaat trampoline ik moet kopen?
Een goede vuistregel is te kijken naar de grootte van de beschikbare ruimte. Meet ook de ruimte tussen de trampoline en andere objecten om de juiste grootte te bepalen.
- Kan ik de trampoline in de winter buiten laten staan?
Hoewel de trampoline bestand is tegen de elementen kan het schadelijk zijn om de trampoline in de winter buiten te laten staan. Vermijd zware regen, sneeuw en ijzel.
- Is het veilig om trampoline te springen zonder veiligheidsnet?
Gebruiken van een veiligheidsnet bij het springen op de trampoline is veiliger dan zonder.
- Hoe vaak moet ik een veiligheidscheck doen bij mijn trampoline?
Controleer je trampoline wekelijks op loszittende onderdelen. Doe maandelijks een grondige controle en neem de nodige stappen als de trampoline niet veilig lijkt te zijn.
- Hoe lang gaat een trampoline mee?
Als de trampoline goed onderhouden wordt, gaat deze minstens 10 jaar mee. Als de trampoline beschadigd is, is het tijd om hem te vervangen.
- Kan een trampoline onveilig zijn voor kinderen en volwassenen?
Een trampoline kan onveilig zijn als deze niet correct is opgesteld, niet de juiste maat heeft en/of er geen valmat wordt gebruikt. Houd je aan de veiligheidschecks en -regels om het trampolinespringen zo veilig mogelijk te maken voor kinderen en volwassenen.
- Wat voor trampoline-accessoires zijn beschikbaar?
Er zijn diverse accessoires die bijdragen aan de veiligheid en duurzaamheid van een trampoline. Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidsnet, regenhoes, verankeringsset en schoonmaakmiddelen. Overweeg de verschillende opties en bepaal welke accessoires belangrijk zijn voor jou.
Voorgestelde producten