Een fitnessbank is een onmisbaar hulpmiddel voor krachttraining. Daarnaast kun je met een fitnessbank in combinatie met verschillende gewichten heel wat verschillende oefeningen uitvoeren. Deze oefeningen kunnen zowel voor het onder- als het bovenlichaam zijn. Denk aan de borstspieren, buikspieren, quadriceps, hamstrings, borstspieren, biceps etc. Er zijn veel verschillende fitnessbanken op de markt, maar waar let je op bij het kopen van een trainingsbank?
Maximaal belastbaar gewicht van de fitnessbank
Aan de hand van de constructie, verstelbaarheid en het gewicht van het bankje wordt de maximale belastbaarheid berekend. Vlakke fitnessbanken zijn vaak meer belastbaar dan verstelbare omdat ze niet beschikken over scharnierpunten.
De maximale belastbaarheid bepaalt tot hoeveel kilogram je fitnessbank maximaal veilig kan dragen. Dit is het gewicht van de gebruiker plus het gewicht van de gebruike training tools zoals een halterset of dumbbells. Je moet dus als gebruiker hier goed op letten. Hoe zwaar ben je zelf? Hoeveel kg til je? en kan in na verloop van tijd nog meer kg’s tillen en is de bank dan nog steeds stevig genoeg?
Dus stel je weegt 80 kg en je kan 95 kg bankdrukken, maar dit kan in loop van de tijd beter worden tot maximaal 45 kg extra. Dan moet de belastbaarheid van de bank dus zijn: 80 + 95 + 45 = 220 kg. Dit betekent dat de belastbaarheid van de bank minimaal 220 kg moet zijn.
Verstelbaarheid van de trainingsbank
Met een verstelbare fitnessbank heb je meer trainingsmogelijkheden dan een vlakke trainingsbank. Daarom moet je goed kijken naar het trainingsdoel dat je hebt. Als je veel doet aan bankdrukken, dan is de belastbaarheid belangrijker en kun je voor een vlakke trainingsbank gaan. Train je met losse dumbbells dan is de belastbaarheid minder belangrijk en is het fijner om een verstelbare fitnessbank te kopen. Wanneer je voor de verstelbare fitnessbank gaat, dan moet je erop letten hoeveel standen de bank kan, want hoe meer standen hij versteld kan worden, hoe meer mogelijkheden de fitnessbank heeft. En hier bedoel ik niet alleen de rugleuning mee, maar ook de zitting die onafhankelijk van elkaar te verstellen zijn. Zo heeft de VirtuFit Verstelbare Fitnessbank Pro 7 verschillende rugleuning posities en is de zitting verstelbaar in 5 verschillende posities.
Afmetingen van de fitnessbank
Zowel de lengte, breedte als hoogte is van belang bij een fitnessbank. Bij de lengte moet de rugleuning lang genoeg zijn om er met je gehele rug op te gaan liggen bij het uitvoeren van verschillende oefeningen. De breedte moet niet te smal zijn, maar ook niet te breed. Je moet namelijk genoeg stevigheid in je rug hebben, maar de breedte moeten je armen niet in de weg zitten. En als laatste is de hoogte belangrijk om plat met je rug op de bank te liggen en tegelijkertijd je voeten ook plat op de grond te houden. Volgens IPF (International Powerlifting Federation) zijn dit de juiste afmetingen van een fitnessbank:
Lengte - niet minder dan 1.22 meter en moet waterpas en vlak zijn.
Breedte - niet minder dan 29 cm en niet meer dan 32 cm.
Hoogte - niet minder dan 42 cm en niet meer dan 45 cm, gemeten vanaf de vloer tot de bovenkant van het kussen.
Bekleding van de fitnessbank
De bekleding van de bank speelt een belangrijke rol voor de grip. Een goede fitnessbank heeft een wat stugge bekleding waardoor de grip optimaal is. Daarnaast is comfort ook belangrijk, maar toch wil je dat de bank niet te zacht is waardoor hij minder stabiel wordt. Een goede fitnessbank heeft dus de perfecte combinatie van stevigheid en comfort.
Onze fitnessbanken top 4