Roeitrainers zijn tegenwoordig erg populair. Dit komt doordat je niet alleen aan je conditie werkt maar ook nog eens spierkracht aan het opbouwen bent. Als je een oefening aan het doen bent op een roeitrainer ben je vrijwel je gehele lichaam aan het trainen. Dit zijn de voornaamste redenen waarom mensen voor een roeitrainer kiezen. Maar welke spieren train je nu eigenlijk? Dat lees je in deze blog.
Effectiviteit van roeitrainers
Tijdens het roeien is je hele lichaam hard aan het werk. Bij één haal worden er wel meer dan 80% van je spieren gebruikt! Bij elke handeling die je uitvoert gebruik je verschillende spiergroepen. Dit noemen ze ook wel een full body work-out. Je kunt vooraf bepalen of je de nadruk meer op spieropbouw of meer op uithoudingsvermogen legt. Voor spieropbouw wissel je intensieve periodes af met rustige periodes van roeien. Voor meer uithoudingsvermogen kun je op een relatief rustige manier, maar wel uitdagend, roeien voor een langere periode.
Welke spieren train je met de roeitrainer?
Je begint vooraan bij het roeiapparaat met gebogen benen en met het handvat in de hand, dit is waar je vanuit stilstand langzaam naar achteren gaat. Bij deze simpele fase train je al jouw schenen, bilspieren en schouders.
Wanneer je langzaam naar achteren bent gegaan komt fase 2. Bij deze fase zet je jouw benen af tegen de pedalen zodat je met het stoeltje naar achteren gaat. Bij deze beweging wordt er veel energie van je gevraagd en train je jouw beenspieren waarbij je vooral je bil-, kuit-, scheenspieren en hamstrings belast.
Wanneer je benen bijna gestrekt zijn, trek je het handvat naar je toe. Tijdens deze fase train je jouw schouder-, rugspieren, biceps en triceps. Nu moet je teruggaan naar de beginfase. Je zult denken dat dit de volledige rustperiode van de roeibeweging is, maar niks is minder waar. Je buikspieren worden namelijk hard aan het werk gezet om de balans op het stoeltje te houden.
Op een roeitrainer heb je minder risico om blessures op te lopen dan bijvoorbeeld een loopband, maar bij het oefenen op een roeitrainer is het niet onverstandig om je te concentreren op de techniek. Houd te allen tijde een rechte rug anders kun je rugklachten krijgen. Daarnaast is een voorkomende fout dat mensen de polsen buigen, houd je polsen gestrekt in de lijn van je onderarm.
Roeitrainer voordelen
Nog niet overtuigd van het gebruik van een Roeitrainer? Ik zou alle voordelen nog even op een rijtje voor je zetten:
- Conditie opbouwen
- Afvallen
- Spieropbouw
- Uithoudingsvermogen verbeteren
- Weinig kans op blessures
- Trainen van zowel onder- als bovenlichaam
- Simpel uit te voeren
- Ook voor thuisgebruik
Bekijk hier onze best beoordeelde roeitrainers top 4: