Behoor jij tot de groep mensen die door alle corona-maatregelen binnenshuis aan het trainen is geslagen? En ben je deze – eenzame – work-outs een beetje beu aan het raken? Dat begrijpen we helemaal. Toch is het heel belangrijk om actief te blijven: door stil te blijven zitten vermindert je weerstand en dat wil je (zeker nu) niet hebben. Om je te motiveren hebben we een aantal tips voor variërende trainingen op een rijtje gezet. Ontdek hoe je lekker buiten kunt trainen op veilige afstand van anderen.
Pauze? Ga wandelen!
Na een paar uurtjes werken is het tijd voor een pauze. Je kunt er natuurlijk voor kiezen die pauze languit voor de TV door te brengen, maar het is veel beter om te bewegen! Wandelen is goed voor lichaam en geest: het biedt voordelen voor hart en longen én je humeur. Elke dag 30 minuten wandelen bezorgt je meer dan alleen een frisse neus. Je krijgt er energie van en je doet er inspiratie door op. Een wandeling laadt je mentaal op en brengt je stressniveau omlaag, terwijl je conditie gaandeweg beter wordt. Het mooie aan wandelen is dat het weinig voorbereiding vraagt: je trekt de deur achter je dicht en je bent vertrokken! Probeer steeds een andere route te nemen, waardoor je nieuwe dingen ontdekt, zelfs in je eigen omgeving.
Stimulerende work-outs buitenshuis
Wie zegt dat je alleen binnen squat jumps, push-ups, tricep dips, burpees, jumping jacks en walking lunges kunt doen? Of je nu in een drukke stad of een rustig dorp woont, overal is wel een geschikt plekje te vinden waar je in alle rust ongestoord je work-out kunt doen. Meer dan een grasveldje of een stukje van de stoep heb je hier niet voor nodig. Onderzoek heeft aangetoond dat lichamelijke activiteit in de buitenlucht je hartslag en bloeddruk verlaagt en stress vermindert. Daglicht en buitenlucht stimuleren lichaam en geest en geven je meer energie. Buiten trainen betekent dat je kunt genieten van de voordelen die die zon je biedt, zoals bijvoorbeeld vitamine D. Daarnaast verbetert zonlicht de productie van energie in je spieren. Bovendien train je met bovenstaande oefeningen je mobiliteit, je balans en je coördinatie. Daag jezelf uit een stel een schema voor jezelf op. Ga doelgericht te werk met elke dag een andere spiergroep of door te kiezen voor een full body work-out. Tip: muziek maakt je work-out nog leuker!
Outdoor Gym
Gaat jouw voorkeur uit naar een gevarieerde en uitdagende training, maar heb je hier thuis niet de ruimte en/of juiste attributen voor? Je hoeft voor zo’n training echt niet persé naar de sportschool. Er zijn veel buitensport plekken die voor iedereen toegankelijk en gratis zijn. Check eens of er bij jou in de buurt een outdoor gym te vinden is. Je traint met behulp van je eigen lichaamsgewicht aan bijvoorbeeld pole bars, monkey bars, parallel bars en pull up bars. Houd je van survivallen of een inspannende obstacle run, zoek dan eens een parcourtje op met blokken en muurtjes. Deze plekken zijn bij uitstek geschikt om samen te sporten of om nieuwe mensen te leren kennen. Probeer eens iets nieuws en neem er een kijkje! Het zal in het begin misschien best even wennen zijn, maar je zult verrast zijn door de vele mogelijkheden die je er hebt om even lekker te sporten tijdens je break. Daag jezelf uit met een serietje push-ups, chin ups en en pull ups!
Hardlopen
Ben je helemaal klaar met het binnen zitten? Hardlopen is de perfecte manier om even flink wat stoom af te blazen. Het helpt je ook nog eens je hoofd leeg te maken, waardoor het stressverlagend werkt. Tijdens het hardlopen wordt de lichaamscapaciteit om zuurstof te vervoeren groter, waardoor er meer zuurstof in je spieren terecht komt. Hardlopen is goed voor je hart en verbetert de bloedsomloop. Daarnaast levert een rondje rennen ook mentale gezondheidsvoordelen op. Rennen gaat geestelijke achteruitgang tegen en verbetert je geheugen, terwijl het depressieve klachten vermindert. En, last but not least, je verbrandt er heel wat calorieën mee, zodat je ook nog een wat kilootjes kwijt kunt raken. Wanneer je nog maar net begonnen bent met hardlopen moet je er op letten dat je niet te hard van stapel loopt. Te veel en te snel lopen kan leiden tot klachten. Bouw je hardloopschema rustig op en doe voor elke hardloopsessie een gedegen warming up om blessures te voorkomen. Een goede warming up bestaat uit oefeningen die erop gericht zijn belangrijke spieren op te warmen voor je gaat hardlopen. Zo worden die spieren voorbereid op de belasting die ontstaat tijdens het rennen. Een voorbeeld van een warming up is dynamisch stretchen. Door te stretchen verbeter je je bloedsomloop en verhoog je de temperatuur van je spieren, waardoor de bewegingsvrijheid groter wordt. Voorbeelden van oefeningen die je kunt doen bij dynamisch stretchen zijn het optrekken van je knieën tot aan heuphoogte, je billen aantikken met je hakken en het maken van een stevige wandeling voor je begint met hardlopen.