Inloggen
Winkelmandje

Trampoline kopen? Rond of rechthoekig? Hoe kies ik de beste trampoline

Trampoline kopen? Rond of rechthoekig? Hoe kies ik de beste trampoline
Geplaatst op 15-10-2021 door Fitwinkel

Het online aanbod van trampolines is groot waardoor het soms lastig is om de juiste keuze te maken. En wij begrijpen dat je in één keer de juiste trampoline wil aanschaffen zodat er jaren springplezier mee te beleven is. Deze keuzegids helpt je om de juiste keuze te maken. We staan stil bij de volgende vragen:

  • Rechthoekige of ronde trampoline?
  • Welke maat trampoline is handig?
  • Trampoline op poten of in de grond?
  • Trampoline met of zonder veiligheidsnet?
  • Wat is een veilige trampoline?
  • Welk merk trampoline is goed?
  • Hoe behoud ik de kwaliteit van de trampoline?


Ronde Trampoline: de voor- en de nadelen

De meeste voorkomende trampolines, zijn de ronde. Dit is al jarenlang de meest populaire vorm voor thuisgebruik. Maar waarom wordt deze vorm zo vaak gekozen?

Ronde trampoline: de voordelen
De ronde trampoline is voor beginners of kleine kinderen de meest veilige optie. De reden hiervoor is dat de veren overal gelijk gespannen zijn waardoor je eerder naar het midden getrokken wordt. Zo kom je niet zo snel op de trampoline rand terecht. Dit kan bij rechthoekige trampolines eerder voorkomen.

Ronde trampoline: de nadelen
De nadelen aan een ronde trampoline is vaak de ruimte die het in beslag neemt ten opzichte van een rechthoekige trampoline. Een rechthoekige trampoline kun je vaak ergens in een hoek van de tuin plaatsen terwijl dat bij een ronde niet kan. Daarnaast is het voor mensen met meer spring ervaring nadelig wanneer een trampoline je meer naar het midden trekt omdat het dan lastiger is om hoge sprongen en salto’s uit te voeren. Dit komt omdat je daar minder ruimte voor hebt.

Rechthoekige trampoline: de voor- en nadelen

Deze trampoline is ruimtebesparend en kun je meer richting de hoeken van de tuin plaatsen waardoor het minder ruimte in beslag neemt.

Rechthoekige trampoline: de voordelen
Voor oudere kinderen of kinderen met meer ervaring is een rechthoekige trampoline een echte aanrader. Dankzij de krachtige veerspanning in combinatie met een sterk frame kan je hoger springen dan op een ronde trampoline. Daarnaast heb je een groter springoppervlak omdat je niet naar het midden getrokken wordt.

Rechthoekige trampoline: de nadelen
De nadelen aan rechthoekige trampolines zijn dat ze niet echt geschikt zijn voor kinderen of onervarenen aangezien je sneller op de rand kunt belanden. Daarnaast zijn er minder maten beschikbaar waardoor de keuzevrijheid wat beperkter is.

Welke maat trampoline is handig?

De meest voorkomende ronde trampolines hebben een formaat van 140, 183, 244/251, 305, 366 en 427 centimeter. Voor rechthoekige trampolines heb je meestal 244 x 366 cm, 213 x 305 cm en 183 x 274 cm. Hierbij is het belangrijk om op een aantal facetten te letten.

Leeftijd en/of aantal kinderen op de trampoline
Wanneer je kleine kinderen hebt dan hoeft de trampoline niet zo groot te zijn waardoor een trampoline tussen de 100 en 183 perfect is. Springen er meerdere kinderen tegelijk op de trampoline dan is het juist gevaarlijk om een te kleine trampoline aan te schaffen. Denk hier van te voren goed over na en kijk naar het belastbaar gewicht van de trampoline.

Tuin omvang
Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de grootte van je tuin. Wanneer je een kleine tuin hebt is een grote trampoline niet zo handig. Daarom is aan te raden om bij een kleine tuin (kleine dan 30m2) niet groter te gaan dan 244 cm (diameter of langste zijde). Zoals je eerder las, is dan ook een rechthoekige trampoline meer ideaal. Heb je een grotere tuin dan kun je rustig een grotere trampoline kopen.

Trampoline op de poten of op de grond?

Voor vele mensen is dit nog steeds een lastige keuze; wil je de trampoline ingegraven of met poten op de grond. Daarom hier de voor- en nadelen van beide keuzes.

Inground Trampoline: de voor- en nadelen
Het grootste voordeel en de reden waarom mensen voor ingegraven trampolines kiezen, is de veiligheid. Doordat de trampoline niet hoger dan 20 cm van de grond vandaan is, gaat op en afstappen eenvoudig en zullen kinderen niet hard terechtkomen wanneer ze eraf vallen. Voor de zekerheid kun je nog een veiligheidsnet om de trampoline doen zodat het nog veiliger is. Daarnaast is de trampoline volledig geïntegreerd in de tuin waardoor het meer één geheel is.
Het enige nadeel is dat wanneer je een trampoline hebt ingegraven, de trampoline niet zo eenvoudig meer op te ruimen is waardoor dit soort trampolines vaak het hele jaar door blijven staan.

Trampoline op poten: de voor- en nadelen
Een trampoline op poten is daarentegen eenvoudig op te bouwen, maar ook weer af te breken wanneer de winterperiode aanbreekt. Ook zou je de trampoline eventueel kunnen verplaatsen wanneer hij toch niet op de gewenste plek staat. Daarnaast hebben dit soort trampolines door het grotere frame, een groter draagkracht waardoor er je hoger kunt springen. Het enige nadeel is dat een veiligheidsnet verplicht is bij dit soort trampolines waardoor het uitzicht, vooral in kleinere tuinen, wordt belemmerd.

Trampoline met of zonder net?

De meest veilige optie is natuurlijk een trampoline met veiligheidsnet. Of je de trampoline nu in de grond graaft of opbouwt, kinderen kunnen er van afvallen en zich bezeren. Daarnaast is het in 2021 verplicht geworden om bij een trampoline op poten een veiligheidsnet te plaatsen bij kinderen jonger dan 14 jaar. Bij kinderen ouder dan 14 jaar hoeft dit niet per se maar is het belangrijk om 100 cm rondom de trampoline vrij te houden als vrije valruimte.
Bij een ingebouwde trampoline is een veiligheidsnet niet verplicht omdat je dichter op de grond zit waardoor het minder schadelijk is voor de valler.

Wat is een veilige trampoline?

Op de volgende onderdelen wordt kwaliteit van de trampoline bepaalt: frame, springveren, trampolinerand, springmat en veiligheidsnet.

Frame:De veiligheid begint bij het frame. Het onderstel van de trampoline. Een goed frame moet een buisdikte hebben van minimaal 1,6 mm tot een dikte van 3 mm. Let daarnaast op de galvanisatie. Hoe beter een frame gegalvaniseerd is, hoe beter hij tegen roest kan. Wanneer het frame roestplekken krijgt, verliest het zijn stevigheid.

Springveren:De veren bepalen hoe goed de trampoline veert tijdens het springen. Hoe langer de veren, hoe beter de sprongkracht opgevangen wordt. Ook is de dikte belangrijk. Hoe dikker de veer, hoe beter het spring effect en hoe beter de levensduur is. En als laatste kijk je naar het aantal veren, met meer veren wordt de druk beter verdeeld waardoor ze extra duurzaam zijn. Ook hier is de galvanisatie belangrijk.

Trampoline rand:De trampoline rand wordt over de veren bevestigd. De trampoline rand dient als veiligheidsrand ter bescherming wanneer je kind per ongeluk op de rand springt. Dit voorkomt pijn aan de voeten. Hoe breder en dikker de rand, hoe beter de bescherming van de veren. Het zeilmateriaal bepaald de duurzaamheid. PE is een soort bouwzeil en niet heel duurzaam. PVC is veel steviger en duurzamer. Hoe dikker het PVC hoe duurzamer de trampoline rand. Tevens is de afwerking van belang, wanneer er gekozen is voor sealing, zijn er minder stiknaden die kunnen verweren.

Springmat: In springmatten zit niet heel veel verschil in. De meeste matten zijn gemaakt van permatron. Wel zit er verschil in de aanhechting van de driehoeken. Hoe vaker deze gestikt zijn, hoe beter de mat blijft zitten. Wanneer deze driehoeken geplastificeerd zijn, zijn ze nog duurzamer.

Veiligheidsnet: Een veiligheidsnet voorkomt dat kinderen van de trampoline afvallen. Bij trampolines op poten is dit zelfs een vereiste. Daarnaast heb je keuze in een veiligheidsnet met rits of overlapping. Een rits kunnen kinderen wel eens vergeten dicht te doen. Ook kun je kiezen voor een veiligheidsnet aan de binnenkant of buitenkant. Aan de binnenkant heb je iets minder bewegingsvrijheid maar minder vrije ruimte om de trampoline nodig. En bij een veiligheidsnet aan de buitenkant geldt het omgekeerde.

Trampoline rok (optioneel):Een trampoline rok is een extra veiligheidsnet. Deze bevestig je aan de onderkant van trampoline en voorkomt dat er kinderen onder de trampoline terecht komen.

Welk merk trampoline is goed?

In ons assortiment vind je momenteel 4 trampoline merken: Salta, VirtuFit, Etan en Game on Sport. Alle merken in ons assortiment staan garant voor goede kwaliteit, spring comfort en een strak design. Welk merk voor jou geschikt is hangt af van de onderdelen die hierboven besproken zijn.

3 trampolines van verschillende merken:

VirtuFit Premium Trampoline met Veiligheidsnet
Salta Royal Baseground Trampoline
Game On Sport Trampoline Jumpline

Hoe behoud ik de kwaliteit van de trampoline? Tips!

Hoe vaker en intensiever een trampoline gebruikt wordt, hoe eerder deze (of de onderdelen) toe is aan vervanging. En natuurlijk hoe beter de kwaliteit van je trampoline hoe langer hij meegaat. Het is belangrijk om een trampoline goed te onderhouden, zowel tijdens als na het springen. Met deze tips behoud je de kwaliteit van de trampoline:

1. Laat je kinderen niet met schoenen op de trampoline.
Springen met schoenen of huisdieren kunnen gaatjes in het springmat veroorzaken waardoor de veiligheid van de trampoline achteruit gaat.

2. Bescherm de trampoline tegen het koude weer
In de winter wordt er waarschijnlijk nauwelijks gebruik gemaakt van de trampoline waardoor, mits je een inbouw trampoline hebt, je het best de trampoline kunt afbreken. Heb je een inbouw, dek de trampoline dan af met een trampoline beschermhoes. Het is trouwens ook aan te raden deze trampoline hoes voor trampolines op poten te gebruiken in de zomer wanneer het regent.

3. Maak de trampoline regelmatig schoon
Gebruik hiervoor geen agressieve schoonmaakmiddelen maar gebruik een schone poetsdoek met water. Hiermee voorkom je dat er vuil blijft zitten tussen de onderdelen van het frame.

4. Vervang de onderdelen
Mochten bepaalde onderdelen in de loop van de tijd toch gaan roesten of begint de bescherm rand dun te worden? Dan kun je deze simpelweg los bestellen en vervangen op je trampoline. Zo hoef je geen gehele nieuwe trampoline te kopen. Bekijk hier onze trampoline accessoires.

5. Gebruik een trampoline rok
Naast dat dit extra net meer veiligheid biedt, verlengt het ook de levensduur van je trampoline. Er komt nu namelijk geen vuil onder je trampoline zoals bladeren, speelgoed en andere voorwerpen.

Trampoline kopen? Bekijk ons aanbod!

Ben je nog steeds niet helemaal zeker over de keuze van de trampoline die je wilt hebben? Neem dan contact op met onze klantenservice en wij voorzien je graag van deskundig en vrijblijvend advies!

Greep uit het assortiment
VirtuFit Trampoline met Veiligheidsnet
Game On Sport Trampoline Jumpline
Salta Combo Trampoline met Veiligheidsnet
Salta Junior Trampoline met Veiligheidsnet

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen