Je wilt al een tijdje een fitnessapparaat aanschaffen, maar welke kies je eigenlijk? Kies je het apparaat dat jou het leukst lijkt ot of kies je het apparaat dat het meest effectief is voor jouw doelstelling? Maar hoe weet je nu eigenlijk welk apparaat het best past bij jouw doelstelling? En stel nu dat je bijvoorbeeld rugklachten hebt, welk fitnessapparaat reduceert de pijn i.p.v. het verergeren van de pijn.
Afvallen met een fitnessapparaat
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je niet alleen cardio moet doen om af te vallen. Krachttraining is namelijk tevens zo belangrijk.
Waarom krachttraining? Het is inderdaad waar dat je tijdens een training meer calorieën verbrand met cardio dan met krachttraining. Maar het geheim hier zit in het feit wat na de training gebeurt. Krachttraining heeft namelijk een langdurig effect op je vetverbranding en cardio heeft helemaal geen na-effect. Door het zogenaamde afterburn-effect verbrand je twee dagen na je sportsessie nog steeds calorieën!
Nu zeg ik niet dat je moet stoppen met cardiotraining maar probeer een mix te maken tussen cardio- en krachttraining. Denk hierbij aan een paar losse dumbbells waarmee je verschillende krachtoefeningen uit kunt oefenen. Nu maakt het niet zo heel veel uit welk fitnessapparaat je gebruikt om mee af te vallen. Het is belangrijk om intervaltrainingen te doen op je gekozen fitnessapparaat. Denk hierbij aan een hometrainer, roeimachine, spinbike of loopband.
Zoveel mogelijk spiergroepen tegelijk trainen
Hier is het natuurlijk belangrijk dat je de meeste spiergroepen in beweging hebt. Denk hierbij aan een crosstrainer of roeiapparaat. Hierbij train je namelijk je boven- en onderlichaam.
Wil je echt spierkracht opbouwen dan kun je beter de cardio apparaten achterwege laten en moet je krachttraining gaan doen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een homegym, kettlebells/dumbbells of halterstang met schijven gebruiken.
Conditie verbeteren op een fitnessapparaat
Wanneer je geen gewrichtsklachten hebt en redelijk fit bent, maakt het niet zoveel uit welk fitnessapparaat je gebruikt. Hier moet je simpelweg kiezen voor het apparaat wat jou het leukst lijkt. De meest populaire fitnessapparaten zijn: crosstrainers, loopbanden, hometrainers, spinbikes of roeiapparaten. Heb je nu lichamelijke beperkingen? Dan is het belangrijk om je keus af te stemmen op je lichamelijke mogelijkheden. Lees hieronder wat de meest voorkomende klachten zijn en welke opties daarvoor mogelijk zijn:
Welk fitnessapparaat bij knie- of heupklachten?
Mensen met een blessuregevoelige knie of met heupklachten kunnen het beste een loopband achterwege laten en kiezen voor een hometrainer Bij een hometrainer rust het lichaamsgewicht op het zadel waardoor de benen zonder onverwachte bewegingen voor de juiste training kunnen zorgen. En op een loopband krijgen knieën namelijk bij elke stap een schok. Nu zitten er tegenwoordig in veel loopbanden schokdempers en is het al beter dan buiten hardlopen door het gelijke loopoppervlak, maar met een blessuregevoelige knie is het niet verstandig om voor een loopband te kiezen.
last van rug- of nekklachten?
Heb je last van rugklachten? Dan is een roeiapparaat uitermate geschikt voor jou omdat de gecontroleerde beweging van de rug tijdens het roeien de rugspieren versterken. En niet alleen de spieren aan de oppervlakte, maar ook de spieren die dieper liggen! Roeien draagt ook bij aan het stabiliseren van de romp wat zorgt voor een goede houding want een verkeerde houding veroorzaakt vaak rugklachten. Het is wel belangrijk dat je roeit op de juiste manier. Bekijk ons roeitrainer filmpje voor de juiste beweging & techniek.
Wat ook zeer belangrijk is tegen rugklachten is het verbeteren van je core-stability. Je verhoogt namelijk je stabiliteit en lenigheid. Daarnaast leer je jezelf een betere houding aan te nemen en verbeter je de communicatie tussen spieren en zenuwen. Hier heb je geen fitnessapparaat voor nodig maar een fitnessmat is voldoende. Denk hierbij aan de volgende oefeningen:
- plank en zijwaartse plank
- superman
- de brug
Welk fitnessapparaat bij spieratrofie?
Spieratrofie wil zeggen dat er spiercellen worden afgebroken met als je gevolg dat je minder spiermassa overhoudt. Dit komt omdat spieren doorgaans onvoldoende gebruikt zijn. Dit kan voorkomen bij mensen die een ongeluk hebben gehad, waardoor ze een tijdje niet in staat zijn geweest om te bewegen. Wanneer dit is opgetreden adviseren wij een stoelfiets aan. Een stoelfiets zorgt ervoor dat de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Wanneer je bloedsomloop goed op gang is stroomt er meer bloed naar je spieren en zorgt dit voor snel herstel.