Het is een vrij nieuwe manier van trainen, maar het wordt steeds populairder: calisthenics. Misschien heb je er al veel over gehoord en ben je intussen al een fervent calisthenics beoefenaar. Misschien ook niet, en ben je juist heel nieuwsgierig. Behoor je tot deze laatste categorie? Dan vertellen wij je in deze blog graag over de in’s en out’s van calisthenics.
Wat is het precies?
Met calisthenics train je met twee doelen in je hoofd: sterke spieren en een atletisch en lenig lichaam. In je weg naar deze twee ultieme doelen, maak je weinig tot geen gebruik van fitnessartikelen of fitnessapparatuur. Bij calisthenics train je namelijk met je eigen gewicht. Dat betekent veel duwen en trekken, maar ook veel bekende oefeningen als pull-ups en push ups. Jouw beste vriend én grootste vijand tijdens deze sport? Dat is de zwaartekracht.
Jouw trainingsplek
Omdat je vrijwel geen eigen fitnessartikelen nodig hebt tijdens een calisthenics training, kun je bijna overal aan de slag gaan. Het enige wat je nodig hebt is ruimte en creativiteit. De meeste mensen die aan calisthenics doen, doen dit buiten. Zoek een speeltuin, een trimbaan of andere plek met kleine bouwwerken en je kunt direct aan de slag. Helaas ben je op de meeste plekken wel afhankelijk van het weer. Een kleine troost: buitenlucht is extra goed voor je.
Wil je echt niet in de kou of in de regen naar buiten, dan zijn er natuurlijk altijd een aantal oefeningen die je binnenshuis kunt doen. In dit geval is het handig om een power tower, een optrekstang, opdruksteunen en/of een klimwand aan te schaffen.
Leuke en populaire oefeningen
Nu je je plek hebt gevonden, is het tijd om te beginnen met trainen. Hieronder vind je een lijst met oefeningen die veel voorkomen tijdens een calisthenics training en die erg populair zijn:
- Lunges
- Jumping Jacks
- Sit-ups
- Crunches
- Push-ups
- Pull-ups
- Muscle-ups
- Squats
- Calf-raises
- Dips
- Flutter kicks
- Planks
De voordelen en resultaten van calisthenics
Doordat je bij calisthenics gebruik maakt van je eigen lichaamsgewicht, leer je hoe je je eigen lichaam beheerst. Dit is een groot voordeel t.o.v. bijvoorbeeld gewichtheffen. Door deze betere lichaamsbeheersing verbeter je tevens je balans, snelheid en coördinatie. Daarnaast verbeter je door regelmatig te trainen je cardiovasculaire systeem. En tot slot natuurlijk: sterkere spieren en een flexibeler lichaam.